GERALD GRADWOHL – OR WHAT?

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
 

Gerald Gradwohl is een 57-jarige Oostenrijkse gitarist uit de 40.000 inwoners tellende gemeente Wiener Neustadt. Muziekkenners hoorden misschien al eerder over hem omdat hij tussen 1995 en 2007 regelmatig als gastmuzikant mee optrad met de Duitse instrumentale elektronische muziek spelende formatie ‘Tangerine Dream’. Hij speelde ook op gitaar mee bij de opname van hun albums “Tyranny Of Beauty” en “Goblin’s Club”.

Hij behaalde een diploma als bespeler van de klassieke gitaar en als jazzgitarist aan een Weense muziekschool en hij bracht tot nu toe als soloartiest twee albums uit onder de titels “ABQ” en “Tritone Barrier”. Daar heeft hij nu een opvolger voor klaargestoomd die “Gerald Gradwohl …Or What?” als titel kreeg en met acht zelfgecomponeerde nummers goed is voor zo’n drie kwartier muziek, hoofdzakelijk instrumentale blues-, fusion-, jazz- en rocknummers.

De tracks werden ingespeeld door Gerald Gradwohl op gitaar, Adam Nitti op basgitaar en Kirk Covington op drums. Deze laatste nam ook de lead vocals voor zijn rekening bij het door hem meegecomponeerde funky nummer “What Are We Gonna Do Tomorrow” dat u op de bijgaande audiovideo kunt beluisteren en waarop Saskia Helige voor backing vocals zorgt. De tweede audiovideo laat u kennismaken met de albumopener “Paradoxon”.

In de jazzy track “Cheap Chunk” horen we gastmuzikant Bill Evans op saxofoon excelleren. “Still There” is met zijn volle 7 minuten de langstdurende track op dit derde album van Gerald Gradwohl die ook nog les geeft in jazzgitaar en elektrische gitaar aan enkele Oostenrijkse muziekscholen. Hij vertelde zelf ook nog dat de opname van deze plaat zo’n drie jaar in beslag heeft genomen en dat alle muzikanten hun aandeel in hun eigen ‘home studio’ hebben opgenomen waarna het in elkaar gemixt werd door Harald Pairits met Gerald Gradwohl zelf als producer.

(valsam)